Whats New !

Review - Ibanez AZ essential
Sep 27, 2021

Review - Ibanez AZ essential
<<<<<<>>>>
Tone: πŸ‘
Workmanship keseluruhan: πŸ‘Œ
Kestabilan tuning: πŸ€™
Fret job: πŸ‘Ž
Berbaloi : πŸ‘
<<<<<>>>>

Cerita panjang sini la .

Sejak ibanez keluar AZ , Dia always agak mahal, agak agak RM7-9k. Style dia memang strat / super strat tapi mod sikit la. Roasted maple neck , Seymour Duncan pickup & radius flat sikit , sedap shredding. Tone put not bad, vintage. Tapi problem dia sama. Mahal. Baik beli USA strat kan? So , ibanez keluar AZ essential. Dia AZ series, tapi sangat affordable Dan tone Memang best.

Project ni collaborate dengan satu mamat Jepun Di USA panggil Tomo Fujita, En Tomo ni paling dikenali sebagai Cikgu Kepada John Mayer bila dia berada di Berklee College of Music. Tapi check out dia punya channel la if you wanna learn practical guitar playing.

So, apa special guitar ni .
1. Radius dia 9.8” ( 250mm ) , so dia in between 10 & 9.5 . I personally suka radius ni. Very β€œnaturall” , tekan chord senang, bend 2 semitone Tak mati.

2. Scale dia 25” . Scale ni lebih Panjang dari Les Paul (24.75”) , tapi Lebih Pendek dari strat biasa (25.5”) . Dia sama dengan PRS scale . Jarang nampak scale macam ni dalam strat. Senang main & tone Memang sedap sebab harmonics dia senang keluar .

3. 9 jenis pickup bunyi . Ia betul !! 9 bunyi !! Guitar ni Boleh buat kombinasi 4 lagi kombinasi yang tidak didapati pada strat biasa, seperti Neck+middle series ( bunyi tebal ), satu pickup dari humbucker + neck etc . So dulu bila I ada Musicman Steve Morse, Dia ada 13 kombinasi pickup, tapi I find not semua Boleh Guna or practical untuk saya. Walaubagimanapun , dynamix 9 ni , semua 9 bunyi Memang sedap pakai. Sangat sedap for funk , blues , pop & jazz . Humbucker and pickup dia ini Memang special design khas for this essential series. Humbucker I cuba from clean to high gain gent , Memang senyap & sharp. Lemak pun cun .

4. Bridge , bridge ini design baru dari ibanez . Dulu Memang I jarang nampak ibanez pakai jenis vintage stamp style. Sentiasa pakai solid block . So this is a rare design specially for this guitar , si Tomo ni Memang suka strT vintage vintage . GuitAr tomo sendiri pun satu saaaaaangat special punya guitar yang dibuat dari seorang luthier Jepun panggil Kanji Kawabata ( satu Strat Harga RM50,000) Dan dia hanya buat 12 guitar se-tahun.

So apart from that, output jack Dia I feel marketing nonsense la. I suka idea dia , because sentiasa orang banyak output jack loose kan kena screw balik now and then, design baru dia ni output jack seketul, takde nut. Tapi … to me… kalau rosak habis ? Macam mana ? Replacement kena ibanez la . Kantoi .

Tuning dia stable , ibanez Memang company yang pandai buat bridge yang stabil sejak Edge & lo-pro edge yang masih Kita pakai hari ini 30+ tahun sejak model ini diperkenalkan. Bridge ni ok. Stabil. No complain.

ONLY complain I ada la, ialah Fret work dia. Tapi Kita kena understand juga price point guitar ni, guitar RM99/bulan janganlah expect terlalu banyak . But I Memang not happy with the fret work sebab Fret job dia kasar. And bila buat vibrato , Memang tak begitu smooth . That being said, I Memang terlalu pantang fretwork. 10 guitar , 10 guitar i pun cakap fretboard Tak cantik. So 100% of the guitars yang beli dari JL guitars , Kita akan buat sampai dia smooth seperti Baby’s bum. Itu promise .

So . If mau try ? Let us know . Boleh arrange FOC try 2 hari dari rumah you ( Lalamove u bayar la ) . Lepas try mau beli ? Senang je, Existing customer, no documents needed, no deposit . Customer baru ? Pm>payslip Janji ada RM1200/bulan > Bayar RM200 > terus Angkat guitar .

5 warna ada . Hitam, fiesta red , sonic blue , surf green , Malmsteen white ( nama Saya sendiri la )

Like this review ? Tolong share la to support me to more reviews untuk guitar lain !

Phone:
(012)-2666450
Address:
PLEASE MAKE APPOINTMENT ( NO WALK-INS) 57 Jalan Beluntas , Medan Damansara
Turn your Facebook Page into a website, instantly.

Try now for 14 days FREE

No credit card required, unsubscribe at any time. pagevamp.com

Call Now !